RoBlogs

Blogul unui curs online despre ... bloguri. In romaneste. Menit sa ajute blogosfera romaneasca sa creasca mare! In blogroll ne gasiti pe noi, cei care participam la acest experiment. Orice contributii sunt binevenite! Vezi si alaturi, la Prinsea

Friday, December 03, 2004

Cum sa ma abonez la un blog?

Cred ca am sa deschid o sectiune de IPF (intrebari puse frecvent -FAQ).
Deci, un mic tutorial pentru Bloglines, programul de agregare recomandat pentru a va tine la curent cu continutul unor bloguri.

Va duceti la http://www.bloglines.com/. Alegeti Click here to signup! - din mijlocul ecranului.
Tot ce va cere e adresa de e-mail si o parola.

Mergeti apoi la My Feeds. Pentru inceput, lista blogurilor la care sunteti abonati este vida.
Dupa ce v-ati introdus datele, puteti cauta cu Search folosind cuvinte legate de tema care va intereseaza (buton de Search in dreapta sus). Daca pare sa nu functioneze, nu disperati - inseamna ca nu a gasit nimic. Incercati cu alta expresie, combinatie de termeni sau in alta limba. Cand sunteti norocosi, veti primi in dreapta o lista de pagini in care apare respectiva expresie. Nu sariti sa va abonati la toate - dati clic pe link si verificati daca chiar e interesant.

Rezultatele sunt de 2 feluri: Blog Matches (adica bloguri care au ca subiect asa ceva) si Entry matches (insemnari care pomenesc expresia). Bineinteles, cele mai interesante ar trebui sa fie primele, dar nu e o regula.
Sub fiecare item din lista a doua aveti optiunile:
Subscribe - View Entry - Preview - Subscribers
View entry va arata doar insemnarea cu pricina, Preview va arata toate insemnarile actuale din blog. Ca sa reveniti la lista, folositi de fiecare data butonul Back de la Internet Explorer (bara de sus, butonul din stanga). Daca ati hotarat ca subiectul e interesant si hotarati sa va abonati, dati Subscribe.

Va va apare un nou ecran - la prima rubrica alegeti New Folder si creati-va un director al carui nume sa sugereze tema cautata. Poate ca mai tarziu va veti abona si la alte genuri de bloguri. E bine sa fiti ordonati de la inceput. Dati Subscribe si numele blogului va va apare pe coloana din dreapta. Gata, sunteti abonati!

Daca vreti sa vedeti cine mai citeste acel blog, mergeti la Subscribers. In continuare, vedeti o lista de persoane (chiar daca suna ciudat- ca furpo, srubel samd). Puteti alege un nume de pe lista pentru a vedea ce altceva mai citeste persoana respectiva. Ca si cum v-ati invita la ei acasa si le-ati trece in revista titlurile din biblioteca! Nu e nici o crima, aceste persoane au facut cu buna stiinta publica lista lor de lectura, ca sa se poata inspira si altii. Si asa, din aproape in aproape...va apuca dimineata! Aveti grija, e o boala si asta - dependenta de bloguri - si mai e si contagioasa! Trebuie sa invatati inca de la inceput sa va disciplinati, sigur nu veti putea citi tot ce se scrie in domeniu, fiti selectivi.

Pentru a citi blogurile abonate: clic in stanga pe numele blogului, iar insemnarile inca necitite va vor apare in drepta. Daca vreti sa vedeti tot blogul - cu grafica si de toate, dati un clic de dreapta pe titlul blogului din partea de sus a ferestrei din dreapta, si alegeti Open in a new window. In felul acesta, se va deschide o fereastra separata pe care o putei inchide cand ati terminat, si puteti reveni la lista de pe Bloglines.

Alte intrebari?
A, era sa uit: felicitari Mirelei- prima care a reusit sa publice o insemnare adevarata si nu un comentariu (tehnic vorbind).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home